НАЙ-ЯРКИТЕ АКСАКОВЦИ


НИКОЛАЙ МАРИНОВ - инженер и икономист
Завършва Гимназия "Иван Аксаков" през 1965 г. Председателства Агенцията за чуждестранни инвестиции. Бил е международен консултант и експертен съветник на Симеон Сакскобурготски.


ВЕЛИЧКО МИНЕКОВ - скулптор
Завършва гимназията през 1947 г. Открит е за голямото изкуство от своя учител по рисуване - художника Стоян Василев. Първата му изложба е направена в гимназията, в нея получава и първата си награда. Негови творби се намират в художествени галерии в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, в Рим и Москва, в частни колекции в Иран, Египет, САЩ и др. Творчеството му е мащабно, с еднакво майсторство изгражда и монументални творби и камерни пластики, намирайки най-верен израз на всяко човешко състояние.


МАРИЯ ГЕНОВА - поетеса
Завършила е гимназията през 1957г. Авторка е на пет стихосбирки, като две поредни години 1995 и 1996 печели наградите за поезия в гр.Лече, Италия. Превежда от чешки и словашки език.


ИВАН ГАРЕЛОВ - журналист
Завършва средното си образование в Пазарджик през 1961 г. В продължение на 21 години е водещ на най-популярното обзорно политическо предаване "Панорама", автор е на много документални филми от "горещите точки" на планетата. Носител е на български и международни награди за документални филми. Многократно е бил обявяван за "Най-добър журналист" и "Най-добър телевизионен водещ". Интервюирал е световноизвестни политически дейци като: Лех Валенса, Вацлав Хавел, Ясер Арафат, Ицхак Шамир, Шимон Перес, Андреас Папандреу, Константин Караманлис, Мелина Меркури, архиепископ Макариос, Збигнев Бжежински, Хенри Кисинждър и много други. Председател е на Общонародния комитет, който поканва и посреща Папа Йоан-Павел Втори в България.


БОРИС ХАМАЛСКИ - журналист
Завършил е Гимназия "Аксаков" през 1994 г. В момента е редактор в Българска телеграфна агенция /БТА/, като преди това е репортер в съдебно-криминалния отдел.


ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА- юрист
1974 г. - завършва средното си образование в Гимназия "Иван Аксаков" - гр.Пазарджик. Български политик от Демократи за силна България (ДСБ). През 2004 г. е сред депутатите, отделили се от СДС и образували парламентарна група на ОДС, а по-късно основали партия Демократи за силна България (ДСБ). От май 2004 е заместник-председател на ДСБ и председател на парламентарната и? група. През 2005 г. е избрана за народен представител в 40-то Народно събрание, заместник-председател на НС на ротационен принцип и заместник-председател на парламентарната група на ДСБ. Екатерина Михайлова чете лекции по теория и практика на парламентаризма в Нов български университет и в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.


ДИАНА МИЛИЕВА - научен работник
Завършва Гимназия "Иван Аксаков" през 1973 г. Директор на Департамент за езиково и специализирано обучение в Медицински университет - Пловдив.


ИВАН КОЛЧАКОВ- лекар
Завършва гимназията през 1978 г.От 2005 - 2009 Народен представител в 40 НС. Член на комисията по здравеопазване. Член на комисията по труда и социалната политика. Кмет на община Пазарджик от ноември 1999 – ноември 2003 г.


ДИМИТЪР СЕРАФИМОВ - дипломат
Завършва гимназията през 1976 г. Генерален консул в Торонто от 31.08.1992 г. до 01.02.1999 г. Постоянен представител, посланик в Женева от 30.06.2005 г. до 30.06.2007 г.


МАРИО НИКОЛОВ - Оперен певец, тенор
Завършила е гимназията през 1982г., а по-късно Националната музикална академия. Най-ярките си образи пресъздава на сцената на Националния музикален театър - София.


БОРИС ХАМАЛСКИ - журналист
1994 г. - завършва средното си образование в Гимназия "Иван Аксаков" - гр.Пазарджик. Редактор във "Вътрешни новини"-Българска телеграфна агенция /БТА/.