Приятна ваканция мили ученици!

 

 

На 29.06.2012г. групите по проект УСПЕХ финализираха своята работа

 

 

Участниците от секция „Историята на моето училище” с ръководител Любка Делчева официално представиха своята книга. С това те поставиха точка на проект „УСПЕХ“  и началото на актуализиране на информацията. Книгата за 115-годишната история на гимназията е разделена на 9 глави, в които подборно са описани историята на основаване на учебното заведение, преподавателите по предмети през годините досега, директори и помощник-директори, педагогически съветници, видни личности от миналото и настоящето, възпитаници на гимназия Аксаков.
За създаването на този алманах на гимназията учениците от секцията са работили в продължение на няколко месеца. Като основната информация е издиране от Държавния архив в Пазарджик и книгите с ведомости за заплатите от 1944 година до 1992 година.

 

   


Събитието бе отразено от телевизия Телекабел с репортаж в централните новини.

 

В ДНА гр. Пазарджик другите групи по проект УСПЕХ представиха своите ИИД. Обособени бяха няколко къта с атрактивно представяне на различните клубове, секции, ателиета и студиа работили през учебната 2011-2012 година в гимназията.  

Нашата директорка г-жа Мизова запозна гостите и посетителите с дейността на училището по проекта.

Участниците от „Театрално студио” с ръководители Красимира Христева и Дора Абаджиева представиха своя постановка.

Нашите ученички от секция „Да успяваме заедно - новите видове гимнастика”  с ръководител Богалина Проданова, повдигхана още повече нашето настроение с атрактивно представяне на мажоретно съчетание.

 

Най-изявените  участници от всички 16 групи по проект УСПЕХ получиха специално изработени грамоти за активно участие в ИИД.

 

С това се финализира работата на гимназия "Иван Сергеевич Аксаков" по проект УСПЕХ за учебната 2011/2012 година.

 

   

   

Вижте повече в нашата фотогалерия ;)

 

 

 

Екскурзия до град София

 

 

На 23.06.2012г. някои от групите по ИИД към проект УСПЕХ посетиха град София. Учениците посетиха Руския културно-информационен център, Руската църква, църквата "Александър Невски", разглехаха центъра на нашата столица и нейните забележителности. Те останаха много впечатлени и очаровани от пътуването и приятните емоции през целия ден! За нашите ученици имаше и свободно време в което всеки се забавлява по различен начин ;)

 

 

Вижте повече във нашата фотогалерия :)

 

 

Резултати от пробен изпит по БЕЛ след 7 клас

 

Резултати от пробен изпит по МАТЕМАТИКА след 7 клас

 

 

Надежда Нейнски награди с посещение в ЕП ученик от нашата гимназия

 

     

Евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски награди с посещение на Европейския парламент в Брюксел единайсетокласника Цветелин Дерменджийски от Гимназия „Иван Аксаков” в Пазарджик.

Гимназистът е тазгодишният победител в конкурса за есе на МСДС – Пазарджик, спечелил голямата награда с размишленията си по темата „Разширяването на Европейския съюз: За и Против”.

     

    

     Надежда Нейнски подкрепя събитието на МСДС – Пазарджик за втора поредна година, защото, според нея, подобни инициативи поддържат интереса на младите хора към образованието, литературата и езика, но развиват и гражданската им позиция. 

     На церемонията по награждаването присъства и миналогодишната победителка от конкурса – абитуриентката Вержин Хугасян, която сподели впечатленията си от своето посещение в Европарламента.

     Подгласници на Цветелин в интелектуалното състезание бяха Хари Павлов от 12 клас на Математическата гимназия в града и Виктория Стоилова – единайсетокласничка от ЕГ „Бертолт Брехт”. Двамата получиха парични награди съответно от по 300 и 200 лв.

    Цветелин Дерменджийски  ще пътува до белгийската столица през септември, заедно с група студенти, участвали в дискусия по темата за разширяването на ЕС. Дискусията се проведе през пролетта в УНСС и Н. Нейнски беше неин съорганизатор, съвместно със студентската асоциация САИМО.

 

 

 

15.05.2012 - Изпращане на нашите абитуриенти - Випуск 2012

 

Репортаж по телевизия ТЕЛЕКАБЕЛ

 

  

 

 

   

 

Вижте още снимки в нашата фотогалерия    

 

   

Представителна изява на театрално студио "Емоция"

 

 

        На 10.05.2012г. от 18:30 часа в Младежки дом гр. Пазарджик, театрално студио "Емоция" с ръководител Елисавета Кланска, представи своята постановка: "Късче синьо небе".

 

        На събитието бяха поканени и присъстваха: вицепремиерът Цветан Цветанов, който е и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора, Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, областният управител д-р Дончо Баксанов, кметът на Пазарджик Тодор Попов, неговият заместник Петър Петров, както и  началникът на РИО на МОМН Йордан Чалъков, който е и регионален методик на проект "УСПЕХ”. 

 

        Театралната постановка „Късче синьо небе“ е по сценарий на Елисавета Кланска, ръководител на театралната група и засяга темата за трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Децата се спират на тази тема, защото вярват, че изкуството може да служи за превенция на това страшно явление. Събитието имаше благотворителен характер, а събраните средства ще бъдат предоставени за грижата за жертвите на трафик.


        Проект “Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти” (УСПЕХ) е част от схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора“ и е насочен към държавните и общински учебни заведения. Проектът  цели създаването и развиването на извънкласни и извънучилищни дейности, които да осмислят свободното време на учениците, като едновременно с това ги мотивират да бъдат активни участници в учебно-възпитателния процес. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

 

 

  

 

 

 

Участие на гимназия "Иван С. Аксаков" в панорама "Училище 2012"

 


        14 учебни заведения от Пазарджик участват в традиционната панорама „Училище 2012” в Пазарджик. Тя беше официално открита на 8 май и ще продължи до 10 май във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов”.

 

        Целта на Панорамата е всяко училище да представи спецификата си и да заинтригува бъдещи свои ученици, като се популяризират предлаганите професии и профили.

 

        Панорамата ще е открита за посещения всеки ден от 9:00 до 16:30 часа за ученици и граждани.

 

 

Участие на СИП ,,Журналистика" във Величковите тържества

 

Община Пазарджик и Регионален Исторически музей гр. Пазарджик организираха от 2-4 май 2012г. в къщата-музей ,,Константин Величков" т. нар. ,,Величкови дни".

 

 

На 3 май 2012г. от 17:30 часа участие взеха и учениците от СИП ,,Журналистика" към гимназия "Иван С. Аксаков".

 

 

Те представиха Величков като неуморим книжовник и обществен деятел, като журналист, публицист и блестящ оратор. Учениците от гимназия"Иван Аксаков" акцентираха и на творчеството му като мемоарист и един от създателите на българския сонет.

 

 

Телевизия Телекабел отрази тридневните чествания за Константин Величков.

 

 

 

22 април - Международен ден на Земята

 

Учениците от гимназия "Иван С. Аксаков" отбелязаха Денят на Земята.

 

>

БРАВО на Татяна Лютакова

за отличното представяне на състезанието по химия в ПГХХТ

 

На 30.03.2012г. в ПГХХТ се проведе състезание по химия организирано от Химико Технологичен и Металоргичен Университет гр. София.

 

Дванадесетокласничката Татяна Стоянова Лютакова получи оценка отличен 5.50, която й осигури прием в ХТМУ София.

 

Ръководството на гимназията и преподавателката по химия - Мария Стойкова, поздравиха ученичката за нейното отлично представяне!

 

Христос Воскресе!


С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници.

Нека има Мир и Любов в сърцата ни!
Провеждане на пробни изпити по БЕЛ и математика след 7 клас в гимназия АксаковГимназия „Иван Сергеевич Аксаков” организира пробни изпити след 7 клас по: Български език и литература на 5.05.2012г. и по математика на 12.05.2012г. от 9:00 часа.


Записването на желаещите може да стане в канцеларията на училището всеки работен ден от 8:30 до 17:00 часа, като е възможно да се извърши и в деня на изпита.

Таксата за всеки изпит е по 5 лева.

За допълнителна информация телефони 034/ 44 45 88   и   034/ 44 36 90.Провеждане на пробни матури в гимназия АксаковПробната матура по БЕЛ ще се проведе на 10.04.2012г. от 13:30 часа.


Пробната матура по втори ДЗИ ще се проведе на 11.04.2012г. от 12:45 часа. За втори ДЗИ учениците са избрали предмети като: история, география, математика, английски език, руски език, биология и философия.


Националнo състезание по английски език на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България


На 24.03.2012г. в СМГ - гр. София се състоя националното състезание по английски език на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Сред 400-те участника от най-елитните училища в България бяха и представители на нашата гимназия – Тодор Бързев – Xб клас (ниво В2) и Ивана Кратунчева – XIа клас (ниво С1). Сигурни сме, че те са се представили достойно и с нетърпение очакваме класирането. Тодор Бързев и Ивана Кратунчева показаха най-високи резултати на училищния кръг на състезанието, коeто се проведе на 27.02.2012г. и така извоюваха правото си да участват в националното състезание. В самия ден на състезанието Тодор и Ивана получиха английски книги на издателство PONS, а всички участници в училищния кръг получиха грамоти за своето участие!

 

 

 

 

 

Национална олимпиада по руски език


На 24.03.2012г. се проведе националната олимпиада по руски език в град Пловдив.

Участие взеха Татяна Лютакова и Анна Бозева от XIIа клас под ръководството на г-жа Димитрия Банчева.

Подготовката беше проведена по проект "Грижа за всеки ученик".

 

 

 

22 март - Световен ден на водата


На 20.03.2012г. в 13.30 часа в сградата на община Пазарджик се проведе дискусия на тема „ВОДАТА - ИЗТОЧНИК НА ЖИВОТ, НО ПОНЯКОГА И ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ”. Тази година денят на водата е под надслов „Чиста вода и безопасност на храните”. Ученици от седем училищата представиха своите материали от проучванията за наводненията в област Пазарджик. Учениците от клуб „Млад химик” разказаха за наводнението в гр. Пазарджик през 1954г. и наводнението в с. Лесичово през 2005г. Инициативата се проведе с цел превенция на евентуални бъдещи наводнения. Проведоха се и интерактивни игри. Всички участници получиха сертификат за участие, книжката „Зелени разкази”, рекламна тениска и еко чанта за пазаруване, която да замести полиетиленовите торбички.

 

На снимката отляво надясно са : Паулина Китова, Петя Гънина, Мария Лазарова Илиева от Xa клас и Цветелин Дерменджийски от Xв клас!

 

На снимката отляво надясно са : Петя Гънина, г-жа Мария Стойкова, Паулина Китова, Мария Лазарова Илиева от Xa клас!

 

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!


Патронен празник на гимназия "Иван Сергеевич Аксаков"


На 02.03.2012г. гимназия "Иван Сергеевич Аксаков" гр. Пазарджик чества своя патронен празник. Гиназията навърши 115 години от своето основаване. Ученици и учители отбелязаха празника с поднасяне на венец и цветя на барелефа на патрона и продължиха празника с организирани екскурзии до София и Старосел.

 

  

    

По случай годишнината клуб "Млад журналист" от 10в клас и със специалното участие на Цветелин Дерменджийски издадоха юбилейно издание на вестник "ИСКРА".

 

 

Честита Баба Марта!


ЧБМ


Изработени бяха рекламни брошури с мартенички и раздадени на учиници от 7 и 8 клас учещи в училища от община Пазрджик и околните села.

 

 

Ученици разиграха "Съда над Ахил"! - репортаж

 

Учениците от IX-ти и X-ти клас от СИП по журналистика при гимназия „Иван С. Аксаков“ гр. Пазарджик проведоха юридически час имитационно-моделираща игра в Зала 1 на Съдебната палата, съобщи Маринела Георгиева от пресслужбата на институцията.

Младежите разиграха съдебен наказателен процес на тема „съдът над Ахил“. Обвинението срещу подсъдимият Ахил Пелеев е за това, че се е държал дръзко и не е зачитал правото на главнокомандващия гръцката войска цар Агамемнон, за убийството на неговия противник Хектор и последвалото оскверняване на трупа му.

В съдебната зала присъстваха ученици, приятели и роднини на участниците. Съдия Кристина Смиленова достойно изигра своята роля като справедливо отсъди: Ахил е невинен!
Останалите участници в процес – съдебните заседатели, прокурорът, адвокатите, свидетели, също се справиха блестящо с поверените им роли. Смелият и безстрашен воин Ахил беше оправдан за дръзкото си поведение.

Юридическият час е един нов, иновационен урок, който дава творчески възможности на учениците, учи ги на самостоятелност, отговорност и художествено слово, етичност във взаимоотношенията, работа в екип.

 

 

 

Гимназия Aксаков изпрати зимата с руския обичай МАСЛЕНИЦА


На 29.02.2012 г. училищният двор беше огласен от руски мелодии. За пети път учениците, изучаващи руски език, заедно с преподавателката си г-жа Банчева пресъздадоха ритуала Масленица. На него руснаците гонят зимата - това е кукла, която бе запалена демонстративно насред училищния двор. Така, според руския обичай, аксаковци изпратиха зимата и очакват топлата пролет. Ритуалът продължи с пиене на чай от самовар - с мед и парче лимон, с традиционните блини - специални палачинки. Върху оригинални руски покривки с бродерия бяха подредени още пити, кексове, гофрети, пирожки и други лакомства, приготвени за случая от учениците. Всички присъстващи пиха чай и се подсладиха за здраве. Празникът се отбелязва месец февруари и наподобява нашенския Сирни Заговезни.

 

   

 

  

 

 

 


 

На 14 февруари някои празнуват св. Валентин други Трифон Зарезан. Романтично настроени днес учениците от нашата гимназия "Иван Аксаков" казаха твърдо ДА на любовта. Те избраха нестандартен начин да изразят чуствата си. Сърца от балони, изрисувани сърца и детелини, гарнирани с романтична музика във всяко междучасие, с едничката цел - да покажем на хората до нас, че са обичани. Любовта няма възраст, стига да те сподохи  и да не се срамуваш да изразиш чуствата си. И независимо колко студено е навън, колко струва подаръкът или колко е голям, най-важното е искреното чуство и вниманието!

Събитието беше отразено от телевизия Телекабел в репортаж по новините!